EU

EU melder sig ind i konkurrencen om billigt internet

Der er netop blevet indført nogle nye regler, der vil gøre det muligt for danske offentlige institutioner og kommuner at søge om EU-støtte til gratis wi-fi. Disse regler ligger ind under det såkaldte WiFi4EU-program, hvor tanken overordnet set er, at det skal understøtte og udbrede gratis wi-fi på udvalgte offentlige steder rundt omkring i EU’s lande. Dog kan dette program vise sig at være utroligt skadeligt for private virksomheder, i og med at priskrigen på internet i forvejen er utrolig høj.

Det vil resultere i en skævvridning af markedet

Det må være de færreste danskere, der ikke ønsker at få fingrene i billigt internet – du finder her på siden eller ved at klikke her det billigste internet blandt danske udbydere. Viser det sig så, at internetforbindelse endda kan fås gratis, er det blot endnu bedre. Derfor har flere og flere danske kommuner naturligvis ytret et ønske om at kunne tilbyde gratis wi-fi til borgerne i deres respektive kommune. Dette er dog ikke noget, de private teleselskaber mener, er en særligt god idé, da de påpeger, at det er med til at give en skæv udvikling. Der er i forvejen tæt og skarp konkurrence ift. priser på internet, og hvis kommunerne så også skal blive en del af denne konkurrence, vil det blot forværre tingenes tilstand. 

Direkte konkurrence med de private teleselskaber

Som det ser ud netop nu, er det næsten hver tredje danske kommune, der er interesseret i at få del af dette WiFi4EU-program, da det bl.a. menes at have en positiv effekt på turisme, og herudover vil let adgang til wi-fi også kunne spille en vigtig rolle ift. udvikling og vækst. Dog vil det samtidig forvride konkurrencen, i og med at kommunerne således vil kunne tilbyde gratis wi-fi-forbindelser, og det skal således ses som en direkte konkurrence med de private teleselskaber, der i forvejen er presset ift. priskrig. Teleselskaberne kæmper således for, at kommunalt finansieret wi-fi skal ses som værende ulovligt, i og med at det er konkurrenceforvridende

Muligvis ikke alle kommuner vil kunne få del i støtten

Det ligger endnu ikke fast, hvor stor en pulje Danmark vil kunne få ift. at tilbyde gratis wi-fi-forbindelser, i og med at det samlede beløb skal fordeles ud mellem medlemslandende – og det er således langt fra sikkert, at alle danske offentlige institutioner og kommuner vil kunne få del i denne støtte. Når det hele bliver vedtaget, og selve ansøgningsprocessen starter, vil tildelingen ske efter det klassiske først-til-mølle-princip – det forventes, at ansøgningsrunden åbner op i januar 2018. Selve ansøgningen sker ved, at man skal registrere sig på en portal, og når runden starter, vil man kunne sende ansøgningen ind via selvsamme portal.

WiFi4EU-programmet vil bl.a. omfatte internet på offentlige steder, såsom biblioteker, på pladser, i parker osv., og herudover er det også et mål, at minimum én by i hvert medlemsland vil være dækket af 5G-netværk i år 2020, mens alle europæere skal have adgang til hurtige downloadhastigheder på 100 Mbps i år 2025. Endelig skal alle også kunne have 5G-dækning på alle større tog- og vejstrækninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *