Digitalisering

Danskerne skal beholde førertrøjen på inden for digitaliseringen

Danske virksomheder har taget førertrøjen inden for digitalisering, og danskerne er det folkefærd i EU, der bruger nettet mest. Det siger de nyeste opgørelser fra DESI, og det er bestemt en glædelig nyhed. Men denne førsteplads er langt fra sikret på længere sigt. I 2030 mener Erhvervsstyrelsen nemlig, at Danmark vil komme til at stå i en situation, hvor der er mangel på mere end 19.000 IT-specialister blandt virksomhederne. Allerede nu kan der ses en markant nedgang for folk, der vælger at tage en IT-uddannelse, og det virker derfor til, at Danmark er ved at bevæge sig mod Erhvervsstyrelsens forudsigelse.

Eftertragtet hos virksomhederne

Det, at danskerne er gode til at bruge internettet, er noget, som virksomhederne sætter pris på. I den verden, som vi lever i i dag, er utrolig mange ting blevet digitaliseret, og derfor skal virksomhederne også følge med på det område, og de skal også gerne være forløbere for den nyeste teknologi. Af den samme grund ønsker de dygtige folk med flair og interesse inden for IT, som kan hjælpe dem frem i denne udvikling.

For at skabe bedre digitaliserede virksomheder er der brug for kompetente IT-specialister. Er der mangel på dem, er det ikke let at få virksomhederne til at vedligeholde deres høje position inden for digitalisering. Det nytter ikke noget at ansætte folk, der ikke kan hjælpe virksomhederne mod nye og bedre digitaliserede højder. Dette kan dog blive en realitet, hvis der ikke længere bliver uddannet nok nye IT-specialister til at udfylde virksomhedernes mangler.

Det er blandt alle virksomheder, at IT-specialister er eftertragtede, uanset størrelsen på denne, også blandt de danske produktionsvirksomheder som pumpeproducenten Grundfos eller Summit Electronics, der producerer regulatorer.

En ny handlingsplan

Der skal ske noget, hvis manglen på IT-specialister skal undgås. Derfor er en lang række topchefer og direktører, der er blandt Dansk Industris Digitaliseringspanel, enige om, at Danmark har brug for en ny national handlingsplan, hvad omhandler digitaliseringen. Derfor er de gået til politikerne med en række forslag til denne handlingsplan og håber på at kunne få grønt lys.

Der er bred enighed i panelet om, at virksomhederne skal tage en aktiv deltagelse i uddannelsen af den nødvendige arbejdskraft af IT-specialister i samarbejde med det offentlige. Deres forslag lyder på, at der skal startes en IT-specialist-uddannelse, hvor en ansat skal kunne arbejde halv tid i en virksomhed og samtidig studere halv tid. På den måde får virksomhederne gavn af den kompetente arbejdskraft, samtidig med at den studerende tilegner sig erfaringsmæssige kompetencer.

Et andet forslag lyder på, at virksomhederne skal trækkes med ind over de IT-projekter, der finder sted i folkeskoler såvel som i gymnasierne. Det gælder om at engagere de unge i en tidlig alder og vække deres interesse for IT.

Det er allerede tidligt i de unges uddannelsesforløb, at de skal præsenteres for de muligheder, der er inden for IT, for at sikre, at der er bare en lille del, der vil vælge denne uddannelsesvej senere i livet. Dette er en nødvendighed, hvis Danmark skal sikre førertrøjen årene frem. Men det bliver en hård kamp, for digitaliseringen udvikler sig hurtigt, så det er bare med at følge med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *