Fup sms'er i omløb

Fup-sms’er i omløb: Nets udsender advarsel mod phishing-angreb

En bølge af fup-sms’er cirkulerer lige nu, idet it-kriminelle ved hjælp af phishing-angreb forsøger at franarre danskerne deres følsomme informationer vedrørende NemID, hvilket gør det særdeles vigtigt at være på vagt. Her kan du læse, hvordan sms’erne ser ud, samt hvordan du som forbruger skal forholde dig, hvis du modtager en eller allerede har udleveret personfølsomme oplysninger.

En advarsel fra Nets er netop blevet udsendt tidligt tirsdag morgen. Den lyder på, at en ny bølge af falske sms’er er i omløb blandt et stort antal brugere. De anbefaler, at man straks sletter beskederne og undlader at klikke på linket som forekommer i disse. Nets minder samtidigt om, at de aldrig ville udbede sig dine personlige og brugerfølsomme oplysninger, hvilket er en vigtig ting at have i mente, når sådanne sms’er eller e-mails tikker ind. En nem huskeregel er at afstå fra at trykke på links i en e-mail eller sms, der er tilsendt uopfordret.

Hverken offentlige myndigheder, banker eller Nets vil tilsende en uopfordret e-mail eller sms med et link, der henviser direkte til en log-in-side, hvorpå det er muligt at logge på med dit NemID. En anden huskeregel er, at du aldrig skal oplyse dine login-koder til NemID, herunder hverken telefonisk, pr. e-mail eller på en hjemmeside, som du ikke kender. Mange it-kriminelle har til formål at få dig til at fotografere dit nøglekort og sende det til afsenderen for derved at få muligheden for at skaffe sig adgang til dine fortrolige informationer. Her gælder det igen om at bruge sin fornuft og aldrig hverken fotografere eller uploade et NemID-nøglekort – selv ikke på din telefon, da denne også kan hackes.

Vær opmærksom  

Nets har via deres Twitter-profil udsendt en meddelelse hvori de advarer specifikt mod én bestemt besked:

“Vi informerer dig om,at din NemID-konto er blokeret. Bekræft dine oplysninger presserende,hvis ikke du vil få en ny kode nøgle i 3 uger.”

Det er tydeligt at se, at afsenderen af denne sms ikke umiddelbart har været mønsterelev i danskfaget, idet formuleringerne og stavningen er meget dårlig, men imidlertid må Nets være af den overbevisning, at truslen er stor nok til at danne grundlag for en advarsel til befolkningen.

Hvis du modtager enten sms’er eller e-mails, der ser mistænkelige ud, lyder nets anbefaling på, at du for det første undgår at udlevere nogen form for personlige data; herunder fx kortoplysninger, og at du dernæst sletter beskeden fuldstændig. Hvis du har lyst, kan du videresende den til Net’s afdeling for phishing-analyser, men dette er helt op til dig.

Er det i stedet et telefonopkald, du modtager, så er det næsten samme forholdsregler, du skal tage. Du skal igen undgå at udlevere personlige oplysninger af nogen art, og herefter skal du afbryde opkaldet.

Er skaden allerede sket, og du har udleveret nogle data, du ikke burde, så er det meget vigtigt, at du hurtigst muligt kontakter din bank, som kan assistere dig i forbindelse med den nødvendige spærring af din konti eller dit betalingskort, som det drejer sig om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *