Danmark sakker bagud på IT-teknologi

Der er mange ting, vi gør godt i Danmark, herunder vindmøller, øl og bacon, men desværre lader det til, at vi i disse år sakker bagud, når det kommer til udnyttelsen af IT og teknologi. Digitaliserede løsninger kan være en sand vækstmotor, og derfor er de seneste tal ganske trist læsning med økonomiske briller. Danmark har ellers tidligere været med helt fremme i feltet, men undersøgelser fra World Economic Forum taler sit tydelige sprog.

Fra toppen til en middelmådig placering

Hidtil har vi kunnet prale af en flot placering som nummer 4 i verden, men i 2015-undersøgelsen måtte vi tage til takke med en 15. plads, mens vores skandinaviske nabolande alle klarer sig væsentligt bedre. Finland og Sverige snupper henholdsvis 2. og 3. pladsen, mens vores norske broderfolk formår at snige sig ind på en pæn 5. plads. Vi er således de absolut dårligste blandt de nordiske lande til at udnytte IT-teknologi ift. at skabe vækst, arbejdspladser og velstand.

Pladsen som nummer 15 er ganske vist ikke nogen katastrofe, men ikke desto mindre må de danske politikere, der har ambitiøse målsætninger om yderligere digitalisering og IT konkurrenceevne, ærgre sig gevaldigt over denne deprimerende udvikling. Faldet skyldes særligt det offentliges manglende brug af IT og digitale værktøjer, hvilket af mange anses som værende afgørende ift. at strømline og effektivisere alt fra byggetilladelser til sagsbehandling.

Hæmmer væksten og skræmmer udenlandske investeringer væk

Der er ingen tvivl om, at den negative udvikling i en vis grad hæmmer væksten i brancher, der er særligt afhængige af teknologi og IT. Dette er to markeder med et enormt vækstpotentiale, hvorfor Danmark risikerer at gå glip af arbejdspladser og skatteindtægter, hvis ikke vi er i stand til at konkurrere med andre lande. Manglende brug af IT systemer og teknologi kan desuden også afskrække udenlandske virksomheder fra at investere i og etablere sig i Danmark. Hvorfor vælge et land, hvor det offentlige er en modspiller frem for en medspiller? De fleste ved, hvor tunge de danske myndigheder kan være at danse med, men hvis vi gerne vil tiltrække udenlandsk interesse, er det nødvendigt at investere massivt i IT, så udviklingen vendes.

Penge og politisk vilje er kuren

Størstedelen af os kan hurtigt blive enige om, at den nuværende udviklingen på ingen måde er holdbar, hvis Danmark i fremtiden skal kunne konkurrere med såvel europæiske lande som resten af verden på den digitale front. Det kræver først og fremmest politisk velvilje, hvis skuden skal vendes. Tomme floskler og fine formuleringer skal pakkes væk, og arbejdshandskerne skal tages på. Offentlige institutioner må påtage sig rollen som fanebærere og investere massivt i nye IT systemer samt iværksættere tilbud, der kan hjælpe erhvervsdrivende med at udnytte det vækstpotentiale, der ligger i brugen af digitale værktøjer. Det vil på ingen måde være gratis at ændre kurs, men omvendt kan det blive en dyr fornøjelse at lade være. Taber Danmark teknologi- og digitaliseringskapløbet, kan vi i sidste ende være nødsaget til at købe løsningerne i andre lande – til overpris, naturligvis.

Hvorfor ikke sætte os i førersædet og vende bussen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *